27 Aralık 2012 Perşembe

Kızılca Gün



27 Aralık 1919’da Gazi Mustafa Kemal’in Ankara’ya gelişi, milli mücadelenin seyri ve Kurtuluş Savaşı'mızın başarıya ulaşması açısından son derece önemli bir dönüm noktasıdır. 93 yıl önce bugün Mustafa Kemal, Ankara’nın köylerinden ve kasabalarından akın akın gelen binlerce atlı ve yaya seymenin oluşturduğu “Seymen Alayı” ile genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek onbinlerce Ankaralı tarafından büyük bir sevgi seli içinde karşılanmıştır.

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinde düzenlenen Seymen Alayı basit bir karşılama töreninden öte, ülkeyi içinde bulunduğu karanlıktan kurtaracak yeni bir liderin,  Ankara halkı ve seymenler tarafından seçilmesi anlamı da taşımaktadır. Büyük Önder’in etrafında etten bir duvar ören Ankaralı'ların gerçekleştirdiği bu sivil oluşum ve tarihte eşine az rastlanır halk desteği, milli mücadeleyi sürdürecek olan Büyük Önder’e ve Kuvayı Milliyeci'lere olağanüstü bir moral ve güç vermiştir.

Ankaralı'ların karanlık bir dönemin kapanıp aydınlık bir geleceğe geçiş müjdelediği inancıyla "Kızılca Gün" olarak adlandırdığı bu tarihi günde gerçekleşen Seymen Alayı, aynı zamanda, seymenlerin ve Ankaralı'ların Büyük Önder’e kayıtsız şartsız verdikleri desteğin de somutlaşmış bir ifadesidir. Atatürk, gerek Ankara’nın tarihten gelen cumhuriyet bilinci, gerekse kendisine gösterilen heyecan ve coşkunun zirveye çıktığı bu müstesna desteğin etkisiyle Ankara'mızı önce milli mücadelenin karargâhı, sonrasında ise en büyük eseri olarak nitelediği Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti seçerek onurlandırmıştır.
 
Milli mücadelenin başlangıç günlerinde Ankaralı'lar Mustafa Kemal’i coşkulu bir biçimde karşıladıkları gibi, Kurtuluş Savaşı’nda ve cumhuriyetin kuruluş sürecinde de verdikleri olağanüstü destekle Atatürk’ün gönlünde müstesna bir yer kazanmışlardır. Bu değeri Mustafa Kemal, “Ankara’nın ve Ankaralı'ların benim gönlümde bambaşka bir yeri vardır.” sözleriyle ifade etmiştir. 

Gazi Mustafa Kemal’in Ankara’ya teşriflerinin 93’üncü yılında Büyük Önder Atatürk’ün, silah arkadaşlarının ve bu vatan için canını veren şehitlerimizin aziz hatırları önünde saygıyla eğiliyor, Ankaralı'ların ve tüm vatandaşlarımızın 27 Aralık bayramını kutluyorum. 27 Aralık coşkumuzu paylaşmak üzere yapılacak törenlere ve düzenlenen etkinliklere değerli basınımızı ve tüm Ankaralı'ları bekliyoruz.

                                                                                                     Dr. Metin ÖZASLAN
                                                                                                    Ankara Kulübü Derneği
                                                                                                             Başkanı

Kaynak: Ankara Kulübü Derneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder