9 Şubat 2007 Cuma

Inishmore'un Yüzbaşısı (Kedi)

.


<< Şiddetin ve terörün giderek tırmandığı günümüzde, terör ve terörizmin altında yatan nedenlerin bazen de çok basit ve sıradan olduğunu aynı zamanda topluma şiddet yoluyla korku salan bu hastalıklı kişilerin silahı en sonunda yine kendilerine döndürdüğünü izleyeceksiniz. >>



Kedileri mi daha çok seversiniz yoksa köpekleri mi? Peki çok sevdiğiniz kediniz öldü diye bir insanı, daha ötesi babanızı, öldürmeye kalkar mısınız?

Bu düzen içinde eli kanlı bir tetikçi olacaksanız yalnız çalışmayı mı tercih edersiniz yoksa acımasız “Don”lardan birinin emrinde olmayı mı?



Bir kediye son derece bağlı olan, Arap’ını bu derece seven birinin babasının kafasına silah dayarken gözünü kırpmaması düşündürücü değil mi? Ya da nasıl bir mizaca sahip olursa olsun bir kişinin, uğruna öz kardeşini öldürmeyi göze aldığı sevgilisini, kendi kedisi Cabbar’ın üzüntüsüyle düşünmeden vurabilmesi.. Besledikleri hayvanlara bu kadar düşkün olan insanların, başka insanları yok etmekteki bu sabırsızlığı, bu acımasızlığının sebebi ne? Peki ya, tüm bu şiddet olaylarını silahın ucundaki kendisi olmadığı sürece umursamayan diğerleri? Onlar, sırf ellerine silah almadılar diye masumlar mı?



Terörün altında yatan nedenler bazen çok basit ve sıradan şeyler. Ancak konuşarak çözüm aramak yerine silah çekmeyi tercih eden, dinlemeyen, anlamayan-anlatamayan ve belki de daha vahimi, tüm bunlara göz yuman bir toplumda bu basitlikler bir anda onca ölüme mal olabiliyor. Yine de oyunun tanıtımında yazıldığı gibi, topluma şiddet yoluyla korku salan bu hastalıklı kişiler, silahı en sonunda yine kendilerine döndürür ve kendi çizdikleri yolda, kendi acımasızlıklarının cezasını bulurlar..

Bazen şarkılarla coşturan, bazen ansızın patlayan silahlarla yerinizden hoplatan, çoğu zaman güldüren ve beklenmedik sonuyla “her şey bir hiç uğruna mı?” dedirterek sizi düşünmeye iten güzel bir oyun sergiliyor Van Devlet Tiyatrosu.. Televizyonda çeşitli rollerde izlediğiniz oyuncuları canlı izlemek için de büyük bir fırsat..

Selcan
Şubat '07

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder